Gratë shtatzëna duhet ta dinë këtë problem që mund të shfaqet në vaginë
Gratë shtatzëna duhet ta dinë këtë problem që mund të shfaqet në vaginë

Venat varikoze zakonisht janë më të theksuara në këmbë, por gjatë shtatzënisë së vonshme ata mund të zhvillohen pranë vulvës ose vaginës.

Arsyeja kryesore është se femra mbajnë shumë peshë dhe lëngje gjatë shtatzënisë poashtu prezenca e venave te zgjeruara ne legen(barku i poshtem) dhe të çojë në një gulçim të venave në vulvë / vaginë.

Nëse një femër ka venat me varka të vulvës gjatë shtatzënisë, ajo gjithmonë do të ketë varikozitete të këmbëve në të njëjtën kohë.Prezenca e ketyre venave ne vulve dhe vagine kerkon ekzaminime shtese tek mjeku specialist i kesaj fushe.

Çfarë ndodh përgjithësisht me venat varikoze gjatë shtatzënisë?

Fatkeqësisht, në shumicën e rasteve, venat varikoze në këmbë përkeqësohen me kalimin e kohës. Këto vena fillojnë të bëhen më të dukshme dhe të fryhen. Me kalimin e kohës, venat janë të përfshira me gjak dhe mund të shkaktojnë dhimbje dhe kruajtje të lokalizuara.

Pasi venat e këmbëve bëhen të dukshme, nuk ka shumë gjasa që ato të zgjidhen spontanisht pa asnjë trajtim. Megjithatë, venat varikoze në vulvë / vaginë do të përmirësohen menjëherë pas lindjes së foshnjës. Shumica e grave që zhvillojnë varikozitete të venave të këmbëve do t’i mbajnë këto varikozitete pas shtatzënisë.

Kush mund të ketë vena varikoze gjatë shtatzënisë?

Kushtet që mund të shkaktojnë shkatërrimin e venave janë shtatzënia, obeziteti, qëndrimi i zgjatur, jeta sedentare apo pasive, trashëgimia, hormonet ne shtatzëni (progesteroni,relaxina).  Në shtatzëni, venat varikoze kanë qenë të lidhura me shtimin e peshës dhe lëngjeve. Shtatzënitë e shumëfishta janë gjithashtu të lidhura me venat varikoze. Në të vërtetë, me shtatzëni të shumta, varikozitetet gjithnjë përkeqësohen në madhësi, në formë dhe në simptoma.

Dr. Valbon Gashi – Kirurg Vaskular (Ordinanca Venomed Plus – Kontakti: +377 44 116 718)